Als ik opnieuw een opleiding moest kiezen…

Een opleiding kiezen, een keuze die een groot deel van je leven zal bepalen. Ook ik maakte ooit een keuze. Achteraf gezien zeker een goede, alleen soms denk ik… Wat als? Stel je voor dat ik toch iets anders had gekozen. Mijn interesses zijn zeer uitgebreid en ik vind heel veel leuk!

opleiding

Opleiding kiezen

Toen ik klein was schreef ik bij de vraag: “Wat wil je worden?” altijd standaard: juf. Juf zou ooit mijn beroep worden. Helaas moest ik op mijn achttiende die droom laten varen. Op dat moment was ik op educatief en psychisch gebied niet aan toe om de pabo of een lerarenopleiding te gaan volgen. Ik besloot daarom de opleiding Sociaal Pedagogisch Werker (SPW) te gaan volgen. Ik stelde mijn droom bij naar werken op een kinderdagverblijf. Na SPW op niveau 3 en 4, was het vorig jaar tijd voor het echte werk: een lerarenopleiding tot docent Nederlands. Alleen stel je voor dat ik toch iets anders had gekozen, toen of nu, dan waren dit zeker kanshebbers geweest.

Toegepaste Psychologie

Na de SPW is het eigenlijk vanzelfsprekend, dat als je door wil leren, je gaat voor Pedagogiek, Sociale Pedagogische Hulpverlening of de pabo. Sommige maken een uitstapje naar Toegepaste Psychologie. De eerste twee vielen wat mij betreft meteen af. Het lijken me interessante studies maar de beroepen die je met dit diploma kon gaan doen, lagen niet in mijn interessegebied. De pabo viel af vanwege de rekentoets, die ga ik nooit halen. Ik heb alleen serieus nagedacht over Toegepaste Psychologie. Psychologie vind ik heel interessant. Het liefst zou ik als, ik het pad van de psychologie was gaan bewandelen, niet als hulpverlener aan de slag gegaan maar als onderzoeker. Er zijn zoveel verschillende gedrags- en ontwikkelingsstoornissen, het had me heel boeiend geleken om hier, in mij studie en werk, meer over te ontdekken en te leren.

Grafische vormgeving/Fotografie/Communicatie

In mijn beroep als docent zal ik weinig kunnen doen met mijn creativiteit. Ik creëer graag, zowel off- als online. Als docent kan ik natuurlijk lessen creëren en daar creatief in zijn maar fotograferen, vormgeven of werken met communicatie, zoals een blog of website zit er natuurlijk niet in.
Toch had het me leuk geleken om dit wel als beroep te doen. Ik ben creatief en ook graag creatief bezig dus ik zou graag kaarten hebben ontworpen, bruiloften hebben gefotografeerd of mezelf meer verdiept in content marketing. Dit gaat voorlopig niet op en zal creatief bezig zijn, dus gewoon een hobby zijn.

Automonteur

Tja, dit is een beetje een verborgen liefde maar als ik het misschien allemaal overnieuw zou moeten doen, zou ik misschien wel kiezen voor een technisch beroep, zoals dus automonteur. Ik ben dol op auto’s en zou er graag aan sleutelen. Ik heb er alleen geen verstand van dus daarom doe ik het nu niet. Toch had ik er graag over willen leren. Om daarna als een stoere chick een tijdje te werken in de techniek. Alleen denk ik, dat ik het misschien wel snel zat zou zijn, ik hou wel van een beetje uitdaging, dus deze carrière zou dan van korte duur zijn geweest.

Wetenschap

Ik wil graag altijd het ‘waarom?’ van dingen weten. Hoe komt zo iets? En waarom nemen we dingen zomaar aan, zoals ze zijn? Ooit als ik groot ben wil ik misschien toch nog wel iets als onderzoeker gaan doen, zie daar ook het kopje psychologie voor. Antwoorden vinden in de psychologie, neurobiologie of de natuurkunde.

Al deze studies en beroepen lijken me nog steeds heel gaaf. Hopelijk word ik meer dan honderd jaar oud, zodat ik nog heel lang kan doorleren!

9 reacties op “Als ik opnieuw een opleiding moest kiezen…

 1. Leuk om te lezen over je brede interesses. Ik heb helaas nooit echt een opleiding gevonden, die echt bij me past. Al zou ik graag nog een opleiding doen. Beroepskeuze testen helpen je ook niet verder.

 2. Wat leuk om te lezen dit, ik leer een hele andere kant van je kennen ;). Als ik een opleiding opnieuw zou mogen kiezen zou ik wel een andere keuze hebben gemaakt, maarja.. das achteraf ;). Liefs.x

 3. Ben blij dat je nu dit vak waaraan je bezig bent heb gekozen. Een goede basis voor de toekomst

 4. Ik vind studeren heerlijk. Ik zou zelf culturele antropologie willen studeren. Tijdens mijn opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming had ik een vak in die richting. Maar een complete studie daarin lijkt me super interessant.

   1. Zou kunnen. Ik sluit nooit iets uit. Maar voor nu vind ik het geen optie. Mijn man studeert al naast zijn baan. En met 2 kinderen, kunnen we niet allebei aan de slag. In het verleden gekeken of ik die opleiding deeltijd kon doen. Maar dat werd alleen in Amsterdam aangeboden. Dat vond ik weer te ver vanuit mijn woonplaats. Dus dat is sowieso geen optie. Maar wie weet wat de mogelijkheden zijn in de toekomst.

 5. Ik wist het toen niet en weet het nu nog niet eerlijk gezegd 😀 Blij dat ik die keuze dus niet nog eens hoef te maken, al denk ik dat ik nu voor fotografie zou gaan.

 6. Soms is het ook best lastig inderdaad! Ik ben nog steeds blij met mijn studiekeuze 🙂

  Leuk om te lezen!

Reacties zijn gesloten