Blog Burn-Out

blog burn-out

“Joh Saar, blog je niet meer?” of “Doet je blog het niet?” Die vraag kreeg ik de afgelopen tijd regelmatig uit mijn omgeving. Van sommige wist ik dat ze meelazen (Hoi hoi!), van anderen wist ik het niet en was ik ergens verrast. Hoe heb je me gevonden dan? Maar inderdaad, ik blogde even niet. Ik had geen zin om te MOETEN schrijven, andere blogs te MOETEN lezen en alle mails te beantwoorden. Ik had een blog burn-out.

Blog Burn-Out

Een blog burn-out? Bestaat dat? Nou ja dus, want ik had er eentje. Het bloggen ging me ineens zo tegenstaan. Het gevoel dat ik iets moest schrijven, allerlei blogs moest lezen en dat alle dingen om het bloggen heen ook nog moesten gebeuren… Het ging me steeds meer tegenstaan. En daarom.. Daarom besloot ik er gewoon even mee te stoppen.

En wat werkte dat bevrijdend! Ik had meer tijd voor mijn studie, hoefde niet na te denken of er wel een artikel stond ingepland of waarover ik nu weer moest schrijven. Ik kon even alles loslaten en simpelweg bedenken of ik überhaupt nog wel wilde bloggen. Was het niet genoeg geweest?

10 Jaar

Ik blog dit jaar 10 (!) jaar (feestje!). Dat zijn heel wat artikelen, gemaakte foto’s, reacties en belevenissen van mijn kant. Maar voornamelijk het afgelopen jaar is er een hoop veranderd in mijn leven. Dingen die ik niet deel op mijn blog maar wel degelijk effect hadden op mijn doen en laten. Misschien ben ik wel veranderd en misschien wil ik nu geen leven meer online?
Na die tien jaar is ook de blogwereld veranderd van leuk verhaaltjes schrijven, een kijkje nemen in het leven van een ander, naar serious business. Je moet samenwerken met bedrijven, je moet een niche (gezondheid) hebben en je moet bloggen met een doel. Denk ik bij dat laatste voornamelijk als doel; plezier hebben in wat je doet, tegenwoordig telt dat niet meer. Het gaat om aantallen, cijfers en vooral volgers. Hoe meer, hoe beter!
Ik zeg altijd dat ik me daar niet door laat beïnvloeden maar stiekem liet ik me ook gek maken. Meer bloggen, voor meer volgers en ondertussen had ik bijna fulltime werk aan het terug mailen van bedrijven met de meest rare samenwerkingsvoorstellen.

Na een aantal weken miste ik het bloggen toch wel ergens maar ik besloot dat als ik doorging met bloggen het toch wat anders moest. Weer mijn eigen pad volgen, bloggen wanneer ik het echt wil en terug naar mijn doel; bloggen voor mijn plezier. En de volgers… Of het er nou 1, 10 of 100 zijn. Met iedereen ben ik blij! En nog steeds geen niche en de samenwerking op een heel laag pitje. Terug naar bloggen 1.0.

Twee weken geleden besloot ik dat schrijven op een nieuw kladblok ook fijner is dan op een oude en mijn WordPress-skills mochten best wel weer eens uit de koelkast. Ze hadden al lang genoeg in de kou gestaan. Gelukkig bleek nog dat ik WordPress nog ken van binnen en naar buiten en zo heeft mijn ‘kladblokje’ een nieuw jasje. Klaar voor een nieuw start.

Vandaag op 1 april besloot ik dat ik dat ik dit een mooie datum vind om weer te beginnen (geen grap!). Ik steek de stekker weer in het stopcontact en pak het bloggen weer op!

11 reacties op “Blog Burn-Out

 1. Fijn dat je er weer bent! Mooi dat je dit hebt kunnen omzetten. Bloggen doe je immers voor jezelf en je moet er plezier uithalen 🙂 Ik ben erg benieuwd naar je vervolg artikelen. Saar 1.0 😉

 2. Ik denk ook iedere keer van oh ik heb er geen zin meer in, maar na een week begint het dan toch weer te kriebelen. Ik heb mezelf in ieder geval voorgenomen om elke week een ‘diary’ te posten en misschien nog iets extra’s als ik dat leuk vind. En ik lees andere blogs als ik tijd en zin heb, gewoon niks moeten maar doen als ik er zin in heb 🙂

 3. Leuk dat je er weer bent!
  Je hebt helemaal gelijk, het bloggen is inderdaad zo verandert. Ik blog ook omdat ik het leuk vind en dat wil ik ook graag zo houden. Dan maar geen weetikveelhoeveel volgers/likes of watdanook. Dus nogmaals : groot gelijk!

  Liefs.x

 4. dit herken ik wel…
  ik mis mijn blogflow die ik eerder had nog steeds een beetje…
  steeds vaker heb ik geen zin, geen tijd of geen inspiratie
  Een blog burn-out, ik vind het een goede

  Leuk dat je er weer bent

 5. Herkenbaar. Cijfers en aantallen zijn zo belangrijk. Ik blog nog steeds met plezier hoewel anders dan toen. Maar ik doe met plezier.

 6. Heel herkenbaar! Hier staat het bloggen (en reageren) bij vlagen ook even stil, tot ik weer wat inspiratie of foto’s heb die ik graag wil delen. Gelukkig is het geen verplichting en je moet er vooral zelf veel plezier in hebben en geen logjes plaatsen omdat het ‘moet’.

Reacties zijn gesloten