DIY: Gehaakt Mandje

Gehaakt mandje

Met kerst liep in in de Intratuin en overal zag ik leuke gehaakte mandjes staan. Natuurlijk had ik ze mee kunnen nemen maar ik kan haken, dus waarom deed ik het niet zelf? Dit nam ik mezelf voor maar ik stelde het uit en uit. Totdat ik meedeed aan de #instaswap en de doos vullen met een gehaakt mandje leek me wel erg leuk. Ik ging dus aan de slag. Het maken is zo gebeurd maar stijven van het haakwerk duurt even maar al met al is het een leuk klusje. Dus Do It Yourself!

Gehaakt Mandje

Wat heb ik gebruikt?

  • Gehaakt kleedje. Ik haakte kleedjes n.a.v. een patroon van Karinaandehaak. Ook zie ik vaak gehaakte kleedjes in kringloopwinkel, dus mocht je niet kunnen haken, dan kun je daar ook kleedjes vinden.
  • Suiker(klontjes)
  • Beker, bakje of kan gevuld met gekookt water
  • (Vla)bakjes

gehaakt mandje

Het doily-patroon haakte zo lekker weg (ik haakte tot ongeveer toer 12), dat ik besloot om twee mandjes te maken. Één in het wit en één in het zwart, de kleuren van mijn swap maatje. Ik haakte het kleedje naar de grote, zoals ik het mandje wilde hebben. Ik haakte dus geen enorm kleed voor maar een klein mandje.

gehaakt mandje

Ik pakte een waterkan en stopte daar veertien suikerklontjes in. Daarna vulde ik de kan met gekookt water. Ik hield het aantal water gelijk aan het aantal suikerklontjes. Dus niet meer suikerklontjes als water en niet meer water als suikerklontjes. Bij 14 suikerklontjes, een halve kop met water. Zorg dat het water echt stroperig is. Ik dompelde het kleedje helemaal onderwater en zorgde dat hij goed nat was. Hierna haalde ik het kleedje weer uit water. Mocht je dit ook gaan doen, let wel, het water is heet! Dus kijk uit!

gehaakt mandje

Ik heb een vla bakje en ik wilde dat het mandje die vorm zou krijgen. Ik heb het kleedje over het bakje gelegd en een beetje in vorm ‘gekneden’. Hierna was het wachten totdat het haakwerk droog en helemaal gestijfd was. Dit duurde ongeveer vier dagen. Mocht je het mandje dus maken als verjaardagscadeautje… begin op tijd!

Gehaakt mandje

Na vier dagen was het haakwerk droog en gestijfd. Ik haalde de mandjes voorzichtig van het vla bakje af en zette hem neer om het eindresultaat te bewonderen. Het mandje staat zelf en is nog stevig ook!

Ik ben erg blij met het resultaat en ik heb ze dan ook vol trots in de swapdoos gestopt. Deze mandjes zullen dus vast niet de enige zijn die ik haak!

8 reacties op “DIY: Gehaakt Mandje

  1. Wat heb je dit leuk gemaakt! Ik had ooit ook eens in mijn bol om zulke mandjes te haken, maar ik kon niet echt bedenken hoe ik ze zo stijf kon krijgen.

  2. Leuk! Ik wilde eerst sneeuwvlokken gaan haken voor in de winter voor voor de raam, maar ik was bang dat het met suikerwater plakkerig bleef. Ik neem aan dat dat niet het geval is? 😀

    1. Nee als het goed droogt, is het niet plakkerig. Althans niet bij mij 😉

Reacties zijn gesloten