In De Bak!

in de bak

Ben jij weleens in ‘de bak’ geweest? En nee, dan bedoel ik niet omdat je moest maar gewoon een keer om te kijken, even te ervaren hoe het voelt om ingesloten te worden en te zien hoe gevangenen leven? Ik wilde het wel eens zien en daarom ging ik afgelopen weekend naar het In De Bak Festival in Rotterdam. Het liep alleen iets anders dan verwacht…

gevangenis noordsingel

In De Bak!

In de gesloten gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam worden binnenkort appartementen gerealiseerd, daarom mocht iedereen zich afgelopen zondag nog een laatste keer melden aan de gevangenispoort om de gevangenis van binnen te bekijken tijdens het In De Bak Festival. Er zou een rondleiding zijn door het gevangeniscomplex en op de binnenplaats een Swan Market, zoiets als een Pop-Up Market waar ik al eerder over schreef, met muziek, theater en eetkraampjes.

Mij leek het leuk om eens een gevangenis van binnen te zien en daar meer over te leren d.m.v. een rondleiding. Ook de Swan Market leek me erg gezellig en daarom besloot ik een tijd geleden al kaarten te bestellen.

Open Huis

Ik boekte kaarten voor het tijdslot van 14.00 tot 16.00 uur. Toen ik daar op die tijd aankwam bleek er geen rondleiding te zijn maar mocht je gewoon zelf door de gevangenis lopen. Een soort open huis dus. Ik was wat verbaasd… Had ik het verkeerd begrepen of ik kreeg ik niet wat mij beloofd was? Nou ja, dan maar gewoon door de gevangenis gaan lopen. Ook leuk!

in de bak

In de eerste vleugel was het erg druk, want daar kwam ook iedereen binnen. De gevangenis was drie etages hoog met allemaal cellen. De galerijen zijn vrij smal dus soms was het even dringen. Vele cellen waren open en kon je dus ook in en bezichtigen.

in de bak

De cellen waren zoals ik mij had voorgesteld. Klein, maar genoeg ruimte voor één persoon en met een eigen toilet en wasbakje. Het idee om daar te zitten beangstigde me niet maar wel het feit dat dan de deur op slot zou gaan, het gordijntje voor het raam dichtging en je dus geen idee had wat er buiten gebeurde. Nee, daar moest ik toch echt niet aan denken.

in debak

In andere vleugels was het gelukkig rustiger waardoor je wat beter kon kijken. Alleen miste ik nog steeds uitleg over het een en ander. Er was geen plattegrond, geen wegwijzer, geen plattegrond helemaal niks.

in de bak

DSC02993

Elke vleugel van de gevangenis kwam uit op de ontmoetingsplaats van de gevangenis, in de koepel. Hier trof ik een voormalig cipier die stond te vertellen over een stuk gevangenis waar de medische zorg was gevestigd. Hij vertelde hoeveel artsen, tandartsen en verpleegsters aanwezig waren en dat er in de gevangenis meerdere dominee’s, priesters en een imam hun werk deden. Hierna werd deze cipier ‘weggekaapt’ door TV Rijnmond en dat was dan ook dat van iets van een rondleiding. Later bleek dat hij daar maar toevallig wat vertelde en dat dit ook eigenlijk niet de bedoeling was. Ook viel op dat er overal nog lege glazen bier stonden van het feest wat de avond voor het festival gegeven was.

in de bak rotterdam

DSC03005

Via de koepel kwam je met een trap in de kelder. Hier waren de keuken en badruimte gevestigd. Het was leuk om de douches te zien, om te zien dat het eigenlijk gewoon douches zijn zoals in een zwembad en ik kon me wel een inbeelding maken hoe zoiets in zijn werk ging.
De keukenafdeling was erg groot maar hier kon je weinig zien omdat er zoveel al was gesloopt.

Swan Market

Swan Market

Swan Market

Nadat ik uit de gevangenis was ontsnapt (;-)) liep ik nog even een rondje over de Swan Market. Wat zijn die markten altijd leuk. Ook deze markt was heel leuk. Veel creatieve inspiratie en iedereen was in een goede stemming en stond vol trots zijn eigen product te verkopen.

Markthal

Nadat ik de Swan Market had gehad besloot ik nog even het centrum van Rotterdam in te duiken. ‘Vroeger’ was ik heel vaak in Rotterdam, vooral in het centrum was ik veel te vinden dus ik vond het wel leuk om er weer even te zijn. Ik at een klein hapje bij de McDonalds en liep toen door het centrum richting Rotterdam Blaak naar de Markthal, want die wilde ik al heel lang eens zien.

Markthal Rotterdam

Uiteraard had ik de Markthal al heel vaak op foto’s gezien maar in het echt is hij dus echt zo groot en indrukwekkend als ik dacht. Bijzonder om te zien!

Markthal

markthal rotterdam

Ook binnen wist ik even niet waar ik moest kijken. Overal verschillende kraampjes met eten uit allerlei landen. Het gaf me dan ook de indruk dat ik op een buitenlandse markt liep. Het plafond was ook prachtig maar omdat het nogal druk was, was het niet zo slim om continu naar het plafond te blijven staren ;-).

Ondanks wat dompers was het toch een leuke dag. Dat bewees ook de ‘lucky penny’ die ik vond in de trein. Ik vond het erg leuk om eens in een gevangenis te hebben gekeken. Je hebt een bepaald beeld maar als zo in een gevangenis loopt lijkt deze toch heel anders te zijn. Al heb en had ik zeker mijn bedenkingen wat betreft de organisatie en gedane beloftes.

Toen ik thuis kwam bleek ik niet de enige te zijn met bedenkingen rondom de organisatie van het festival. Vele mensen hebben op de Facebookpagina geklaagd over het ontbreken van een rondleiding of bewegwijzering en de rommel die er was van het feest, het avond voor het festival. De organisatie verwijderde dan ook al snel de Facebookpagina en dat staat bij mij gelijk aan een schuldbekentenis. Jammer dat het zo heeft moeten gaan.
Ik heb geen spijt dat ik geweest ben maar baal er wel van dat ik een hoop informatie heb gemist. Hopelijk krijg ik ooit nog een nieuwe kans!

22 reacties op “In De Bak!

 1. Dat is inderdaad niet goed geregeld… mijn vriend is regelmatig in die gevangenis! Hij werkt mee aan Prison Escape en speelt een van de bewakers haha. Toevallig moet hij dit weekend weer!

 2. Wauw, die muur van de Markthal is echt retegaaf! Heel inspiratievol! Wat interessant en leuk dat je in de gevangenis rond mocht lopen. Dat zal best een behoorlijke indruk achterlaten.

 3. Waauw! Dat lijkt me best indrukwekkend om
  bij de gevangenis rond te lopen en te zien hoe alles is en gaat.
  Wat een mooie foto’s, en idd zou er ook niet aan moeten
  denken om opgesloten te zitten in zo’n kleine ruimte… brrr..

  xxx Mir

 4. Het lijkt mij echt gaaf om zo een kijkje te kunnen nemen in de gevangenis. Ik denk namelijk dat ik er anders niet zo heel snel zou komen haha.

 5. Leuk om eens een gevangenis van binnen te zien. Ik heb wel eens een cel van binnen gezien op het politiebureau (en nee ik was niet aangehouden 😉 ), maar een gevangenis nog niet.

 6. Begon met het lezen van je artikel en er kwamen allemaal scheldwoorden in mijn hoofd op, omdat ik niet wist dat het er open dag was en het me zo tof had geleken er eens binnen te kijken. Zonde dat het zo tegenviel, zeg!

 7. Wat een leuk verslag! Ik had inderdaad hetzelfde gevoel erover als jij (zoals je weet). Ondanks dat was het toch een leuke dag, met heerlijk weer 😀

 8. Je bent wel lekker bezig met je opstappen. In vind dat de gevangenis hier best wel nog luxe uit ziet. Het ziet er anders uit dan gevangenis in veel landen. Zeker heel anders dan in Thailand, waar ik vandaan kwam. Maar gelukkig je bent weer ontsnapt. 😉

 9. Ik ben eens in de PI in Lelystad geweest, tijdens de open dag van DJI. Die was toen ook nog gevuld met gevangenen dus dat was wel extra speciaal. Ik ben met m’n opleiding ook nog eens naar de Koepel in Haarlem geweest, die was toen ook gewoon nog in gebruik. Wie weet komt er binnenkort weer een open dag van DJI en dan kun je je daarvoor opgeven. Incl rondleiding 😉

 10. Jammer dat de dag niet beter georganiseerd was. Wel bijzonder om eens mee te maken! Als ik het wist en het meer in de buurt was had ik ook wel langs gegaan denk ik. Heb ook eens gelezen over een soort Prison Break achtig real life spel, net zoiets als escape room. Dat lijkt mij ook wel gaaf.

 11. Oh wat jammer dat er geen rondleiding was, zoiets verwacht je juist bij een evenement als deze. Ik snap dat dat wel erg tegenvalt dan.

 12. Heel interessant om te zien, zo’n gevangenis van binnen. Wel jammer dat ze het niet goed geregeld hadden zeg! Ben benieuwd hoe ze het gaan verbouwen zodat het geschikt is als appartementencomplex.

Reacties zijn gesloten