Leestip: Je Bent Geweldig – Jill Mansell

je bent geweldig

Zeven jaar geleden las ik op het strand van Bali mijn allereerste Jill Mansell-boek. Ik was niet de enige die de boeken van Jill Mansel had ontdekt, want overal om mij heen lagen mensen uit verschillende landen de gekleurde boekjes te lezen, in allerlei kleuren en in allerlei talen. Ik was daarna meteen verkocht en toen ik Jill Mansell een paar jaar geleden ontmoette en zij een boek signeerde was het ‘fandom’ compleet. Sindsdien probeer ik altijd meteen haar nieuwste boeken te lezen. Haar nieuwste boek is: Je Bent Geweldig. En geweldig is hij zeker!

Je Bent Geweldig

Het boek ‘Je bent geweldig’ van Jill Mansell gaat over drie jonge vrouwen. De achtentwintigjarige Hallie heeft taaislijmziekte en wacht op een longtransplantatie. Ze houdt een website bij
waarop ze onder pseudoniem adviezen geeft over allerlei dilemma’s. Flo vindt Zander erg leuk, maar zijn enge zus ligt behoorlijk dwars. Tasha’s nieuwe vriend is een avontuurlijk type en ze is bang dat hem iets vreselijks zal overkomen. Via Hallies website ontmoeten Flo, Tasha en Hallie elkaar en ontdekken ze dat ze een wel heel bijzondere band hebben. In het boek ‘Je bent geweldig’ vieren ze samen het leven.
 – Goodreads

Recensieje bent geweldig

Zoals eigenlijk alle boeken van Jill Mansell kent dit boek ook weer verschillende, aparte verhalen, die zich afspeelde op drie verschillende plekken in Groot Brittanië. Om echt in het verhaal te komen moest ik dus eerst alle personages leren kennen, en de verbanden zien tussen de personages. Toen ik dat doorhad, viel me op hoe goed het Jill Mansell was gelukt om drie verschillende verhalen te schrijven met drie verschillende hoofdpersonen dat toch heel soepel in elkaar overloopt. Het lijkt me een kunst om dat zo te kunnen schrijven en de personages elkaar ook nog per toeval te laten ontmoeten, al is het maar voor even. Die kunst heeft Jill Mansell, want de personages komen elkaar op verschillende momenten tegen, delen informatie uit en verdwijnen weer uit elkaars leven. Niet opvallend, niet ongeloofwaardig, nee, zo moet het zijn. Alle personages mocht ik meteen en gunde ik het beste, al had ik een beetje in m’n hoofd wat er zou gaan gebeuren. Mijn voorspelling klopte niet en Jill Mansell liet het verhaal toch anders lopen dan verwacht. Wanneer de personages elkaar aan het einde van het verhaal weer ontmoeten begrijpen ze dat een speciale band hebben die ze misschien altijd al hebben gehad. Het geeft je als lezer het gevoel dat het klopt, zo heeft het moeten zijn.

In het boek komt aan bod hoe belangrijk orgaandonatie is en ik leefde mee met iemand met taaislijmziekte maar las ook over haar leven na de transplantatie en hoe dit haar haar leven heeft veranderd. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot maar Jill Mansell beschrijft mooi, hoe het is voor de patiënt om een orgaan te ontvangen maar ook hoe het is voor de nabestaanden van de orgaandonor om na het verlies door te moeten leven. Dit kwam dan ook echt wel even bij me binnen en heeft me doen beseffen hoe belangrijk orgaandonatie is.

Het woord ‘chicklit’ is dan misschien ook wel te min voor dit boek. Een boek met een lach en meerdere tranen, die me heeft doen laten nadenken over orgaandonatie, een tweede kans, het leven en de dood.

Je Bent Geweldig, geschreven door Jill Mansell, is te koop voor €19,99 in de boekhandel of te leen in de bibliotheek.

7 reacties op “Leestip: Je Bent Geweldig – Jill Mansell

  1. Ik heb dit boek in de vakantie gelezen en kon hem echt niet neerleggen. Ik wilde zo graag weten hoe het zou eindigen. Ik vond het wel echt jammer van dat ene personage. 🙁

    Het einde vond ik heel mooi en moest toen zeker een traantje wegpinken. Dit boek is zeker een aanrader!

  2. Ik zie dit boek veel voorbij komen in blogs. Toch maar eens op mijn leeslijstje zetten. Ik heb ooit een boek van Jill Mansell gelezen en dat was een erg grappig boek. Ben dus wel benieuwd naar een wat serieuzere lading van haar.

  3. Erg leuk om te lezen. Fijn ook dat dit net even wat meer is dan een chicklit, ik vind dat toch altijd net even te makkelijk weglezen. Wat overigens wel heerlijk is voor tussendoor. Ik heb volgens mij nog een aantal boeken van Jill Mansel op mijn e-reader staan. Thanks voor de reminder, kan ik lekker lezen tijdens de vakantie! 🙂

Reacties zijn gesloten