Nederlandse les: Meest fout geschreven woorden

Omdat ik studeer voor docent Nederlands moet ik me alle regels eigen zien te maken. Op sommige onderdelen gaat dat zonder problemen en op andere onderdelen moet ik ook even bikkelen. Soms zijn er onderdelen waarbij ik zie dat dit vaak fout gaat, terwijl het vaak heel eenvoudig is. Waarom daar geen aandacht aan geven op mijn blog? Ik leer dingen uit te leggen en jij pikt er misschien wat van op! Dit keer: de meest fout geschreven woorden.

Meest fout geschreven woorden

Meest fout geschreven woorden

Er zijn woorden die lijken collectief fout te worden geschreven. Ooit een keer verkeerd aangeleerd en zie dat dan maar eens uit het hoofd te krijgen. Ik ga een poging doen. Ik heb tien woorden gekozen die vaak verkeerd gaan en ik leg uit hoe ze wel goed geschreven moeten worden.

 1. Bij dezen
  “Bij deze wil ik laten weten…” Wie heeft er geen brief mee geopend? Toch is dit fout! Het moet namelijk bij dezeN zijn. Waarom dit zo is vraagt een hele ingewikkelde uitleg, over naamvallen, waar ik je niet mee ga vermoeien. Mocht je ‘bij dezen’ willen vermijden kun je ook ‘hierbij’ gebruiken om een brief mee te openen.
 2. Frikadel.
  Een frikadel is een Belgisch broodje gehakt, een frikandel is de snack die we allemaal wel kennen.
 3. Gerelaxt.
  Het vervoegen van het woord relax is nog wel eens een dingetje door die vervelende x.
  Relax is een Engels woord maar is ondertussen in Nederland ook heel gebruikelijk. Daarom vervoegen we dit woord op de Nederlandse manier. Gerelaxt is het voltooide deel woord van de relax. Relax is de stam: Ik relax. De x zit in het ‘t ex-kofschip (de hippe versie van het wel bekende ‘t kofschip) en wordt dus gerelaxt.
 4. Onmiddellijk.
  Dubbel -d, dubbel -l en een -ij.
 5. Portemonnee
  Portemonnee wordt geschreven met eerst een -o, dubbele -n en dan een dubbel -e, op het einde van het woord.
  Het komt regelmatig voor dat portemonnee met een -o wordt geschreven in plaats van met een -e of dat er aan het eind van het woord maar een enkele -n staat.
 6. Pyjama
  Bij pyjama wordt heel vaak de -j vergeten. Logisch, want naast die y zie je hem ook bijna niet staan. De goede schrijfwijze is met een y én een j!
 7. Rechtszaak
  Dit was een woord waar ik ook even van opkeek. Maar ja, het klopt echt. Tussen recht en zaak moet een -s. Door de s-klank die je al uitspreekt door de -z hoor je de -s niet. Toch hoort hij er wel tussen!
 8. Ten slotte
  Ten slotte of tenslotte? Ten slotte is letterlijk: tot slot, tenslotte is een synoniem voor bijvoorbeeld: uiteindelijk.
 9. Verrassing
  In dit woord zitten veel stukjes die simpelweg gewoon hartstikke fout (kunnen) gaan. Let op bij verrassing, dat je het woord schrijft met twee keer de -r en twee keer de -s!
 10. Wel eens
  Schrijf je deze woorden nu aan elkaar of los? Het is simpel: Wanneer weleens dezelfde betekenis heeft als: soms, ooit een keer of heel graag, dan schrijf je het vast. Gebruik je wel eens in een tegenstelling: “Ik zou wel eens willen bungeejumpen, in tegenstelling tot wat jij denkt”, dan schrijf je wel eens los.

Welk woord schrijf jij altijd verkeerd?

 

14 reacties op “Nederlandse les: Meest fout geschreven woorden

 1. Dat er een verschil in Wel Eens en weleens was, wist ik niet.
  Ik mis het woordje Sowieso hier in 😛 zie je allemaal mooie, foute variaties van langs komen.

 2. Haha, leuk om te lezen! Ik heb vooral heel erg veel moeite met het samenvoegen van woorden. In het Engels schrijf je woorden juist los van elkaar, maar in het Nederlands plak je eigenlijk alles tegen elkaar.

 3. Weer wat geleerd. Ik schreef altijd zoiezo… jaren. Nu sowieso niet meer ;-). Ik ben sowieso niet zo goed in taal :-(.

 4. Leuk om te lezen! Die laatste kende ik niet, nooit geweten dat je weleens ook aan elkaar kan schrijven… De rest kende ik wel.

 5. Er zijn weinig tot geen woorden/zinnen die ik niet goed weet op te schrijven, maar meestal moet ik wel eerst goed nadenken eer ik het opschrijf! Nederlands is zeker geen makkelijke taal, vooral grammatica kan soms voor enorme verwarring zorgen! Succes met je studie!

 6. Wat leuk! Nederlands was altijd één van mijn favoriete vakken op school. En nog steeds ben ik er goed in (dus verbeter me altijd als je iets fout ziet op mijn blog, dat waardeer ik juist). Dus ik houd an dit soort blogjes. Super leerzaam.

  Bij dezen schreef ik ook altijd fout. Maar dat gaat vanaf nu niet meer gebeuren, natuurlijk. En die irritante woorden die van oorsprong Engels zijn, maar die we zelf vervoegen, vind ik ook lastig. Maar dat komt omdat ik die (toen ik naar school ging) nooit heb gehad. Toen gebeurde dat nog niet. En als ik er geen les in heb gekregen, onthoud ik het minder snel.

  Maar alle overige woorden schreef ik al correct. Komt omdat ik altijd oplette op school :). Ik kan me ook altijd ergeren aan het woord ‘verassing’ (zonder dus die tweede r). Krijg je toch een heel ander gevoel bij dat woord.

  1. Veel ‘modern’ woorden of vervoegingen van deze woorden hebben wij inderdaad niet gehad. En om het helemaal complex te maken hebben ze in 2005 een hoop regels veranderd. Om gek van te worden!

 7. Leuk dat je iets van je studie zo deelt! Ik probeer altijd zo goed mogelijk mijn teksten te schrijven maar er zal ongetwijfeld weleens wat fout gaan. Bij dezen wist ik niet maar ik kan me ook niet echt herinneren dat ik dit ooit heb gebruikt. Het klinkt zo oubollig.

Reacties zijn gesloten