Prison Escape; Ontsnappen Uit De Gevangenis

Real life games zijn hot! De meeste bekende zijn natuurlijk de escape rooms waar je door middel van puzzels moet zien te ontsnappen uit een kamer. Ik wilde zelf eens iets anders proberen dan een escape room, namelijk; de Prison Escape!

11218910_710719965704243_6490422692804029740_n

Gevangenis Noordsingel

In de leegstaande gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam worden nu nog regelmatig evenementen georganiseerd, zoals vorig jaar het In De Bak Festival maar stel je voor dat je eens wordt opgesloten in die gevangenis!

Aan mij was ook dat lot gelegen, want een week geleden kwam er een brief dat ik me moest melden aan de poort van de gevangenis om een celstraf van tien jaar uit te komen zitten *slik*!

“Geachte Saar,

U bent veroordeeld omdat U zich buiten de paden heeft begeven en voor het niet volgen van de normaal gangbare maatschappelijke gedragsregels. Daarom roepen wij U op tot een gevangenisstraf van 10 jaar, uit te zitten in de Noordsingel gevangenis, Rotterdam.”

Is dat even slikken… maar gelukkig was ik niet de enige.. Stomtoevallig mochten twee wel hele bekende van mij dezelfde straf komen uitzitten, alles in het kader van Prison Escape.

prison escape

Prison Escape

In Prison Escape word je opgesloten in de gevangenis en is het de bedoeling dat je binnen drie uur ervoor zorgt dat je bent ontsnapt. De vrijwillige opsluiting, de adrenaline en vooral de vraag; Lukt het mij te ontsnappen? zorgde ervoor dat ik met wat gezonde spanning naar binnenliep.

Eenmaal door de poort hoefde ik niet verwachten dat men nog zo lief voor me was. Ik kwam immers niet voor een gezellig kopje thee.. Nee, er stond een celstraf van tien jaar op mij te wachten. Dus eenmaal door die poort was mijn vrijheid voorbij en was ik eigendom van de gevangenis.

Ik moest mijn spullen inleveren, kreeg een zwarte overall aan, ik werd gefouilleerd en ik moest snel poseren voor een echte mug shot. Hierna werd ik een rij gezet en in die rij moest er worden gemarcheerd naar de buitenplaats waar ik instructies kreeg van de gevangenisdirecteur. Voor je kijken, push-ups en en vooral doen wat je gezegd wordt. ‘Sir, yes sir‘ was het enige wat ik nog mocht zeggen. Het spel was begonnen en ik moest zorgen dat ik hier zo snel mogelijk weg kwam!

Mijn Ervaring

Over de inhoud van de spel mag maar wil ik ook niks zeggen. Het spel is namelijk het leukste als je er zelf induikt en zelf ervaart. Ik ging er vrij blanco in maar had het spel al snel door. Niets is wat het lijkt!
Tijdens Prison Escape is het spel constant in beweging en het spel veranderde achter mijn rug constant. Telkens werden er nieuwe invloeden aan het spel toegevoegd en moest ik dus gefocust blijven en keuzes maken.prison escape

De acteurs die de bewakers spelen zijn zeer geloofwaardig. Ze keken me alleen maar kwaad aan, ik moest doen wat hun zeiden en zo niet? Dan werd ik afgeblaft. Ik was niets meer waard dan een straatkat.
De Prison Escape speelt zich dus af in een echte gevangenis met overal cellen en ik moest zelfs even in een cel ‘zitten’ samen met wat medegevangene. Door het decor van het spel, de gevangenis, de bewakers, en het spel wat gewoon goed in elkaar zat, ben ik drie uur lang van de wereld geweest. De gevangenis was namelijk op dat moment mijn wereld. Ik was een gevangene en de buitenwereld bestond voor even niet.

Ik wil er heel veel over kwijt maar dat kan helaas niet. Wel kan ik zeggen dat deze grote crimineel is ontsnapt! Ik had mijn uitgang gevonden, en met een adrenaline peil van 100, heb ik mijn benen uit mijn lijf gerend. Op naar de gevangenispoort en op naar mijn vrijheid!

Ik kan je het spel dan ook echt aanraden! Het is zo’n te gekke ervaring, iets wat je gewoon gedaan moet hebben!

Mocht je het zien zitten om ook mee te doen aan de Prison Escape, doe het dan snel! Er is namelijk een grote kans dat er komende zomer wordt begonnen met de realisatie van appartementen in het gevangeniscomplex en dan is de Prison Escape aan de Noordsingel in Rotterdam, helaas, verleden tijd. Klik hier voor meer informatie.

Foto’s: Prison Escape

19 reacties op “Prison Escape; Ontsnappen Uit De Gevangenis

 1. Wat gaafdat je bent ontsnapt zeg! Ik heb daar ook aan meegedaan met mijn vriend en nog een paar vrienden. Een andere vriend van ons speelt ook een bewaker. En ze zitten echt heel goed in hun rol!

 2. Wat gaafdat je bent ontsnapt zeg! Ik heb daar ook aan meegedaan met mijn vriend en nog een paar vrienden. Een andere vriend van ons speelt ook een bewaker. En ze zitten echt heel goed in hun rol!!

 3. Pff stoer hoor! Ik werd opgesloten met 5 mannen en dat vond ik prima te doen. Maar zo in een spel met bewakers enzo is niks voor mij!
  En: fijn dat je er weer uit bent! Anders moest ik ‘slechts op bezoek’ ….. ????

  1. Ik moet dan weer niet aan zo’n Escape Room denken hahaha. Claustrofobie!

 4. dit lijkt me zo ontzettend leuk..
  alleen heb ik in mijn hoofd gehaald dat ik er nooit uit ga komen…
  ik ben namelijk een sukkel in raadsels oplossen, hahaha

 5. Dit lijkt me zooo cool! We hebben het er op het werk weleens over gehad om dat als teamuitje te doen, maar is er helaas nooit van gekomen! Super dat je bent ontsnapt, scheelt weer 10 jaar :p. Liefs.x

 6. Klinkt als een bijzondere ervaring. Ik zou me alleen niet opgeven. Ik voel er niets voor dat ik uitgeblaft wordt door acteurs en dat ook nog moet ondergaan. Het proces om te bedenken hoe je kan ontsnappen en telkens moet anticiperen op invloeden van buitenaf, lijkt me wel erg interessant. Mag je er wel meer over zeggen als het project voorbij is? Moest je een geheimhoudingsplicht tekenen ofzo? Omdat je aangeeft dat je niets mag vertellen?

  1. Ik heb inderdaad moet tekenen voor geheimhouding. En dat is maar goed ook, want je komt om een spel te spelen. Weet je de ‘oplossing’ al, is de lol er af. Ik denk dat zodra dit stopt, ik de uitkomst wel mag vertellen. Stond verder er niet bij.
   Het afblaffen hoorde echt bij het spel hoor. Heb het niet als persoonlijk of intimiderend ervaren.

   1. Ik snap dat het niet persoonlijk was, maar ik houd gewoon niet van het spel zelf (van uitblaffen, zeg maar). Wel goed doordracht dat je een geheimhouding moet tekenen. Ik denk dat zo’n spel het dan ook erg moet hebben van mond tot mond reclame. En die werkt natuurlijk het beste zoals jij het doet. Niets vertellen, maar anderen nieuwsgierig maken om het te beleven.

 7. Dit lijkt mij zó geniaal om een keer te doen! Lachen ook dat de bewakers zo goed acteren. Dan voelt het extrs echt! Echt leuk dat je ontsnapt bent haha. Rennen voor je leven. :’)
  Eens kijken of ik een paar vrienden mee kan sleuren een keer!

 8. Wow, wat een ontzettend gaaf concept! Hier had ik nog nooit van gehoord. Bijna jammer dat ze appartementen willen maken in het gebouw, zo’n prison escape zou ik ook wel eens willen doen maar dat ga ik niet meer redden als het binnenkort wordt verbouwd.

 9. Lijkt mij best wel een heftige beleving! Je raakt toch eventjes je vrijheid kwijt en ik kan me voorstellen dat de adrenaline door je lijf giert. Het mag dan maar een spel zijn, het voelt wel levensecht op dat moment natuurlijk!

 10. Ik heb er al meerdere over gehoord en ik ben er zo nieuwsgierig naar. Stiekem zou ik veel meer willen weten, maar ik snap dat mensen dat niet (mogen) vertellen. En normaal is het niet positief, maar super dat je ontsnapt bent.

  1. Nee helaas kan er niet meer over kwijt. Je moet het echt zelf gaan ervaren eigenlijk.

Reacties zijn gesloten