Spookstad Doel In België

Doel Belgie

Doel, een dorpje in België wat nu een spookstad zou zijn, verlaten, vervallen, waar de grote kerncentrale zijn vieze uitlaatgassen over uitspuugt en waar de regering niet kan wachten tot Doel plaatsmaakt voor uitbreiding van de havens.. Een spookstad en laten die woorden mij nou enorm aantrekken. Ik ben dol op leegstaande, verwaarloosde panden dus reed ik gisteren richting Doel. De wegen die naar Doel leiden lijken op een doolhof maar eenmaal door de poort, waar groot opstaat dat Doel een bewoond dorp is (hè het was toch een spookstad?) komen de vervallen en verlaten gebouwen al op je af. Dit is gaaf!

molen doel

Maar wat doen al die mensen hier en waarom kan ik me auto niet parkeren? Zijn die mensen hier ook allemaal als (ramp)toerist? Eerst maar eens even wat drinken in het restaurant in de prachtige en hele oude molen die helaas moet dulden dat de grote kerncentrale erachter het mooie plaatje een stukje minder mooi maakt.

2015-07-29 14.57.50

Na mijn colaatje wordt al snel duidelijk waarom al die mensen al zo’n tijd naar het water staan de staren. Op dat moment komt net het grootste vrachtschip van Europa langsvaren. Nu gaat mijn hart daar niet sneller van kloppen maar hem even zien is toch leuk. Nadat de boot voorbij is maakt iedereen zich snel uit de voeten en wordt het plaatsje inderdaad al snel een leegstaand spookstadje, op wat mensen na, die net als ik lopen met een fotocamera.

Doel Belgie

 

Doel België

Overal in het dorp staan leegstaande en dichtgetimmerde huizen met overal de prachtigste graffiti kunstwerken die schijnen gemaakt te zijn door bekende graffiti-artiesten.

Doel Belgie

Doel Belgie

Doel Belgie

De stad is helemaal leegstaand op enkele huizen na. Nog 25 bewoners wonen in diverse huizen in het dorp en dit zie je duidelijk, doordat die huizen wel zijn onderhouden, er bloemetjes in de vensterbank staan en wanneer het niet helemaal duidelijk is, staat het wel op een bordje dat het nog een bewoond huis is en komen de protestborden je tegemoet. Doel moet blijven is de boodschap.

Toch is het niet de bedoeling dat je zomaar een onbewoond huis binnenstapt. De huizen zijn verboden toegang, i.v.m. zwervers en krakers en door geen onderhoud ook nog eens gevaarlijk. De inwoners die er wonen zijn daar dan ook erg alert op en er zijn nog gebouwen die worden bewaakt. De politie reed daar dan ook nog enkele rondjes. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en fotografeerde ik hier en daar door een openstaand raam en vond ik een achteraf gelegen huisje waar ik toch even binnenstapte. Het kraken van het hout en suizen van de wind maakte het een spannende ervaring.

Doel belgie

Doel belgie

Doel Belgie

IMG_3834

Doel Belgie

Leegstaande huizen, leegstaande winkeltjes, een kerkje, een kroeg, een vervallen tankstation en zelfs een leegstaand gesticht laten zien wat een mooi en gezellig dorpje dit moet zijn geweest, nu is er niet veel meer over dan een schim van wat er ooit vroeger was.

Doel Belgie

Doel Belgie

Doel, het dorp wat niet weg wil, een trieste maar ook hele mooie plek.

7 reacties op “Spookstad Doel In België

  1. In Amerika heb je ook van die spook-attractieparken die na een orkaan nooit meer voor publiek geopend zijn gewees, ook eng!

  2. Wow, wat een aparte beleving zo’n spookstad! Had er nog niet eerder van gehoord trouwens! Ooit wel in Canada in een verlaten mijnstadje geweest, was ook erg spookachtig om rond te lopen. Mooie foto’s trouwens!

Reacties zijn gesloten