Workshop Tunisch Haken

Haken, de laatste tijd heb ik er stukken minder tijd voor maar ik vind het nog wel steeds leuk om te doen. Het is een soort ontspanning. Ik, de haaknaald, de bol wol/katoen en daarmee iets moois maken. Na jaren ‘haakervaring’ kan ik wel zeggen dat ik veel kan en weet maar nieuwe technieken leren is altijd leuk. Het leek me daarom leuk om te leren tunisch haken. San & Sas & en Sas d’r moeder wilde wel mee dus zaten we op een vrijdagavond op een workshop Tunisch Haken bij Echtstudio in Alphen aan de Rijn.

Tunisch Haken

Tunisch haken is iets anders dan gewoon haken. Het lijkt op haken maar ook op breien. Het zou een voorloper of een voortvloeisel kunnen zijn uit beide technieken. Toch is tunisch haken een ‘eigen iets’.
Tunisch haken doe je op een lange haaknaald, die lijkt op een breinaald. Alleen bij breien gebruik je twee naalden, bij tunisch haken, net als bij gewoon haken, gebruik je maar een naald.

tunisch haken

Workshop

Bij het starten van de workshop kreeg iedereen een lange haaknaald en een draad. De draad is het verlengstuk van de naald, waardoor je het tunisch haakwerk zo breed kan maken naar eigen wens. Er bestaan ook haaknaalden waar je geen draad aan kunt bevestigen maar dan word je dus beperkt in de breedte.

Tunisch haakwerk lijkt geweven of gebreid door de dichte structuur. Hierdoor is het een ideale techniek om, bijvoorbeeld sjaals mee te maken, want door die dichte structuur wordt de sjaal heerlijk warm.

Een sjaal heb ik, met de zomer in aantocht, niet nodig maar ik begon dan ook nog maar met een proeflapje.

EchtStudio

echtstudio

Bij Echtstudio ontbreekt het je, tijdens de workshop, aan niks. We kregen koffie, thee en allemaal lekkers. De koffie werd geserveerd in deze schattige kopjes, wat het natuurlijk helemaal compleet maakt.

Tijdens de workshop werden er verschillende steken voorgedaan, zoals de basissteek en de tricotsteek. Het was even zweten. Al die steken op een lange, plastic haaknaald maar in de workshop werd alles zo uitgelegd dat je, na de workshop, thuis zelf aan de slag kunt. Natuurlijk nog wel als beginner.

tunisch haken

Na Afloop

Nadat ik nog in speurt had zitten afkanten, was de workshop over. Hoewel het flink doorwerken was, was ik er wel van overtuigd dat ik hier thuis mee verder wilde. Daarom gingen er natuurlijk wat bolletjes katoen mee, die uiteindelijk een kussenhoes moeten worden.

Wordt dus vervolgd!

19 reacties op “Workshop Tunisch Haken

 1. Ik ben dol op haken! Alleen kan ik het niet zo goed en weet ik ook nooit wat ik moet haken… het moet niet iets heel groots zijn zodat ik heel lang bezig ben, want ik wil het altijd heel snel af hebben haha. Misschien wel leuk om een keer zo’n workshop te volgen kan ik ‘t misschien sneller! Een quilt haken lijkt me wel leuk trouwens…

 2. leuk om lezen, ik vroeg mij tijdens de workshop al af waarom die foto van het koffiekopje. Maar nu geheel duidelijk. Bedankt voor jullie leuke verhaal! er is zoveel mogelijk met het tunisch haken en deze workshop kan nog veel meer verdieping krijgen. inmiddels zijn we alweer druk bezig met andere steken en vooral mogelijkheden!
  graag zien we een foto van jullie eindresultaat tegemoet.

  veel haakplezier verder.

  groetjes Sandra

 3. Leuk dat je er nog steeds mee bezig bent. Ik heb het helemaal achter me gelaten en inmiddels ook alle spulletjes die ik er voor had, verkocht. Ik vond het leuk, maar het kostte me gewoon te veel tijd en die tijd was ik liever bezig met andere dingen die ik nog leuker vond. 🙂 Ben benieuwd naar het eindresultaat.

 4. Oh wat onwijs leuk zeg! Een vriendin van me is ook begonnen met haken, niet tunisch haken trouwens, en ze maakt nu al zo’n leuke dingen! Liefs.x

 5. Geen sjaal?? Nou, zoals het er nu uit ziet (en hoe de afgelopen dagen zijn geweest), kan je een sjaal nog prima gebruiken. Dus go for it 🙂

  1. Hahaha toen ik dit schreef was het nog heerlijk weer! En nu… muh 🙁 Inderdaad sjalenweer!

 6. Ik heb dit voorbij zien komen hier en daar en wat is dit mooi zeg! Ik ben nog aan het leren om ‘gewoon’ te haken. Maar dit zal ik graag ooit willen kunnen! -x-

 7. Wat leuk! Ik ben benieuwd hoe kan dat. Wat ben je aan het maken? Ik benieuwd naar je eindresultaat.
  Ik wil een lange vest maken maar elke keer opnieuw beginnen omdat niet goed recht.

Reacties zijn gesloten